Tegnap arról volt szó, hogyan, honnan szereztek autót a népnek a furfangos szocialista külkereskedők. Ma arról mesélünk, mit és mennyiért sikerült eladni.

A hetvenes évek vége még relatíve békeidőnek számított, a második olajár-robbanással együtt járó infláció még előttünk állt, az árak viszonylag stabilak voltak. Magyarország egyre jobban élt – nyugati meg japán hitelekből.

Kisvakondék biztosan szerették. Az elégtelen hűtés miatt állandóan forrt a víz

1978-ban tizenegy, kizárólag keleti típus huszonnégy változatát kínálta a Merkur. A kínálat mai szemmel nézve talán legextrémebb tagja a 1203-as típusszámú Skoda busz volt, amelynél sokkal jobb alternatívát nyújtott a maga korában nagyon elterjedt Barkas B 1000.

 

Wannabe sportkocsi Lengyelországból

Ha valakinek volt 46600 forintja autóra, máris rendelhetett Limousine kivitelű Trabantot, a Speciál 3400 forinttal, a kombi négyezerrel fájt többe.

 

Korai 120-as. A hátsó ülés mögötti rekesszel együtt már értelmezhető csomagteret kínált

A Skoda 105S a Wartburg 353W de luxe és a belépő szintű, 1200-es Zsiguli ára egyaránt nyolcvanezer körül alakult. Különbség csak annyi volt köztük, hogy míg a

Skodára legfeljebb egy évet, a Wartburgra meg a VAZ-ra akár négyet-ötöt is várni kellett.

Így árazta be a piac az azonos áron kínált autókat.

Soha nem értettem: ha már az elejét áttervezték, miért maradtak a Moszkvics 408 antik hátsó lámpái a 2137-es kombin?

Kissé érthetetlen, hogy a roppant strapabíró, bár akkoriban már eléggé elavult és iszákos Moszkvics 2140, illetve kombi változata, a 2137 ára 88ezer, illetve 94ezer forint volt.

Bájos tojás: BMW 600

A kombinál alig négyezerrel volt drágább a Lada-kínálat csúcsán trónoló 2103-as, alig kétezerrel százezer forint alatt.

Az M24-es Volgát senki nem szánta népautónak

A lélektani határ felett a kor nagymenői költekeztek: kisiparos, téeszelnök, pártfunkcionárius. Ha ők egy külszolgálaton dolgozó által vagy a Konsumexen keresztül behozott nyugati autó helyett beérték új keletivel, akkor praktikusan két típus közül választhattak: Polski Fiat 125p 117ezerért vagy Volga M24-es, több mint 133ezer forintért. Ha pedig valaki szállítani is akart személyautójával, akkor 153ezer forintért a Volga M24-10-es hétszemélyes kombi volt a nyerő tipp.